BOZOK ÜNİVERSİTESİ
MEZUNLARI BİRLİĞİ
Mezun Veritabanına kayıtlı öğrenci sayısı 2866

Zaman Yönetimi

Zamanın kelime manası;  bir işin bir oluşun içinde geçtiği, geçeceği ve ya geçmekte olduğu süre, vakit. Bir sürenin belirli bir parçası. Diğer ifade şekliyle saat, mevsim, çağ, dönem, devir.

Gök biliminde kullanılan anlamı, olayların oluş ve akış sırasını belirleyen, düzenli ve dönemli gök olaylarını birim olarak kullanan sanal kavram. Dil bilgisi açısından geçmiş zaman, şimdiki zaman, geniş zaman kavramıdır.

Kum saatinin ilk düşen parçasından ya da takvimden kopan ilk yapraktan günümüze, değeri en az bilinen soyut varlık… Karşılığında bir şey verilmeden elde edilen en önemli kazanç. İnsanı çepeçevre kuşatan sarmal. Zaman üzerinden geçip gidilen bir boşluk değil, her günkü piyasa ve pazarın en kıymetli mücevheri, insanoğluna bahşedilmiş en büyük sermayedir. Onun sırrını kavrayanlar hep verimli projeler üretmişlerdir.

Mikro düzeyde bireyin makro düzeyde de ülkelerin zamanı verimli ve etkin kullanmasına bağlı olarak rekabette öne geçmeleri çağımızın bir gerçeğidir. Tarihte zamanı iyi kullanan ve verimli işler yapan bireylerden oluşan devletler hep başarılı olmuş, onun kıymetini bilemeyenler ise tarih sayfasından silinmiştir. Tarih bunun örnekleriyle doludur. Bu gerçek önümüzdeki yüzyılları da etkileyecektir.

Zamanın ruhunu doğru okuyanlar hep daha başarılı işlere imza atmışlardır. Zaman statik bir değer değildir. Zaman enerjisi olan bir olgudur. Zaman genişler ve daralır. Buna örnek olarak tatil günlerimizin çok daha hızlı geçtiği fakat hasta olduğumuz günlerin bir türlü bitmek bilmediği herkes tarafından bilinen gerçektir. Bir sınavın dakikalarının saatler gibi geldiği fakat bir futbol maçının süresinin çok kısa hissedildiği bilinir.

Bilgi ve teknolojinin genişlediği çağımızda uzun mesafeler kısalmış, üretim adetleri artmış geçmişte aylarca uğraşılarak ortaya konulan şeyler günümüzde çok daha kısa sürede elde edilir olmuştur. Kümülatif ilerleyen “Bilgi”, ileriki yıllarda inanılmaz teknolojileri üretecek ve bu teknolojiler kısa sürelerde çok daha fazla iş yapmayı mümkün kılacaktır.

Evet, günümüzde “kaliteli zaman dilimleri” kavramı ortaya çıkmıştır. Evde, iş yerinde toplantıda, kısacası tüm sosyal hayatta bu kaliteli zaman dilimlerinden kesitler yaşamış, ya da verimsizlikle sonuçlanan saatleri tüketmişizdir.

Geçmiş /an/gelecek… İnsanoğlunun geçmişinde yaşadıkları iyi/kötü olaylardan analizler çıkartıp gelecekle ilgili doğru kararlar vermesi önemlidir. Geçmiş insanın arşividir.

Zamanın sayısal karşılığı 24 saattir ve bir saate 61 dakikalık ya da 24 saatlik bir güne 25 saatlik bir iş sığdırmak verimli olmanın gereğidir.

Bir tarafta zamanın kısalığından şikayet edenler diğer tarafta zaman kalmadığından dert yananlar. Tercih insana bağlı. Zamanı en iyi değerlendirmek için kesinlikle yapılacak işleri planlamalı ve programa dökülmedir. Bu programa sadık kalınmalıdır.

Zamanı günlük, haftalık, aylık ve yıllık parçalara bölüp planlar yapmak başarılı olmanın anahtarıdır. Bununla birlikte ortaya konulacak “hedefler” de insanı motive edici katalizör madde olarak katkı sağlayacaktır.

Başlangıç çok önemlidir. Olimpiyatlarda 100 metre yarışına katılan yarışmacılardan iyi bir çıkış/başlangıç yapanlar hep bir adım önde olmuşlardır. Biyolojik saatini iyi ayarlayıp,  güne iyi ve erken başlamak, insanın o günle ilgili daha iyi kazançlar elde etmesini sağlayacaktır. Aynı sonuç hafta, ay ve yıl kavramları içinde geçerlidir. Pazartesiyi sendrom olarak görüp, haftaya öyle başlayanlar o haftayı kayıp ya da verimsiz olarak geçirmeye mahkumdurlar. Bunun yanında, cuma günü, haftalık yapılan işleri analizi yapıp bir sonraki haftanın programını yapanlar ve bunu da ajandasına kaydedip, kendini kontrol altında tutanlar başarı merdivenlerini hızlı adımlara çıkarlar.

İnsan ömrü de  “çocukluk” , “gençlik”, “orta yaş”, “yaşlılık”  gibi zaman dilimlerine bölünür. Birbirinin temel taşı olarak ilerler. Gençlik çağında enerjisini doğru kullananlar, ileriki yaşlarında bunun yararlarını görürler.

Kısacası zaman hayatın kendisidir.

İsmail Yalçın

Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi; Narin Group Çift Geyik Karaca Ltd. Şti. Mali İşler Koordinatörü

23.10.2014 00:00:00